/ / Framtiden bär microchip, eller?

Framtiden bär microchip, eller?

med Inga kommentarer

Vi har i ett tidigare inlägg berättat om hur det är att leva med ett microchip i handen. Digitalsnack´s Cecilia planterade in ett 2×12 mm microchip mellan tummen och pekfingret under E-Commerce i Stockholm i maj.

Cecilia Victoria Åslund
Foto: Håkan Strandman VF

 

Framtiden bär microchip

I dagens tidning av Värmlands Folkblad kan man läsa en intervju med Cecilia kring microchip och framtiden. Kommer alla ha ett microchip inplanterat i framtiden och finns det några säkerhetsrisker? Uppskattningsvis har ca 4 000 svenskar ett microchip under huden. Inte bara såkallade early adopters utan många olika personer har haft olika syften varför de valt att sätta in ett microchip. Det blir fort ”mainstream” när såväl Trendspanaren Göran Adlén och Head Of Digital Transformation Fredrik Östby på Telenor fått ett chip samt lagt ut det på sociala medier. Ett microchip kostar ca 1 500 – 2 000 kr att sätta in. Om du inte passar på att besöka någon mässa med digital inriktning, då kan det finnas möjlighet att få ett kostnadsfritt.

 

Vilka användningsområden finns?

I dagsläget är det ganska begränsat med användningsområden. Men när innovationshuben Epicenter öppnades i Stockholm 2015 erbjöds hyresgästerna att plantera in ett microchip för att ta sig in och ut i byggnaden. Ett nytänk som blev en världsnyhet från Metro till BBCNews och Dailymail. SJ lanserade kort efter E-Commerce mässan ettsamarbete där man erbjöd flitiga resenärer att få ett microchip med sin tågbiljett i. Med appen SJ Labs kan du scanna in din tågbiljett nästa gång du reser istället för att skriva ut eller ha biljetten i mobilen.

Annars kan du ha allt från ditt gymkort till telefonnummer, kartor eller visitkort i microchipet. Bara ladda ner en NFC scanner på Google Play eller Itunes och lägg in sedan den informationen du vill ha i ditt microchip. Dock är minnet begränsat. Microchipet NTAG 2016 har 868 byte i minne.

 

Att leva med chipet

Att sätta in chipet tar bara några sekunder. Är man rädd för sprutor eller liknande är det ingen härlig upplevelse. Sticket känns precis som en vanlig spruta, men dagarna efteråt värker handen ganska mycket. Livslängden på chipet är 10 år. Bra om man kollar upp en extra gång om man vet att man är känslig mot något eller allergisk.

Efter några veckor känner man inte av chipet längre. Om du klämmer där det sitter känner du den cylinderformade chipet.
Du kan plocka ut chipet själv då det inte sitter så djupt under huden. Men rekommenderar nog att låta någon annan göra det.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *