3 myter om Instagram: sant eller inte?


Det finns många myter och rykten om Instagram. Eftersom Instagram själva inte gått ut med exakt hur deras algoritm fungerar, försöker användarna själva svara på den frågan. Många rykten grundar sig i just sådana lösa spekulationer: vissa är mer sanningsenliga än andra, men gemensamt för alla är att de är spekulationer. I det här inlägget går vi igenom 3 av de vanligaste myterna om Instagram.

 

#1 Instagrams algoritm döljer poster

FALSKT. För några månader sedan cirkulerade inlägg om att Instagram infört en ny algoritm. Denna algoritm påstod att endast 7% av dina följare såg dina inlägg. För att komma runt algoritmförändringen uppmanade man sina följare att gilla inlägget och kommentera. När denna typ av inlägg cirkulerade som mest gick Instagram själva ut i en tråd på Twitter och dementerade ryktet. Kort sammanfattat så styrs flödet av vilka konton och vilken typ av innehåll du vanligtvis interagerar med. Det finns även andra faktorer som påverkar vad som syns överst, t.ex. hur ofta du använder Instagram och hur många konton du följer. Om du scrollar tillräckligt länge kommer du till slut ha sett alla inlägg som finns i ditt flöde.

Skärmdump från Later som visar ett Instagraminlägg som cirkulerade. Inlägget påstod att Instagrams algoritm endast visade ens innehåll till 7% av följarna

 

#2 Du måste kommentera fler än tre ord för att din kommentar ska uppfattas av algoritmen

FALSKT. Enligt detta rykte uppfattar Instagrams algoritm bara kommentarer som består av ord (alltså inte emojis) och som är minst tre ord långa. Det finns ingenting som talar för att det har skulle vara sant. Ryktet kommer förmodligen från att det är populärt att komma överens med andra profiler om att interagera med varandras inlägg. Att bara kommentera en viss emoji på flera inlägg kan då uppfattas som spammigt, och ryktet hävdar att det är det som inte uppskattas av algoritmen.

 

#3 Du får sämre räckvidd med ett företagskonto än med ett privat konto

FALSKT. När du växlar till ett företagskonto på Instagram får du tillgång till statistik över ditt innehåll och dina följare. Ryktet att företagskonton skulle få sämre räckvidd än privata konton är något som ibland används som motargument till att växla konto. Detta är dock en myt. Instagram har själva gått ut med att de inte prioriterar privata konton över företagskonton. Som vi skrev i myt #1 så påverkas vad du ser först i ditt flöde av vad du i vanliga fall interagerar med. Det skulle kunna vara bakgrunden till det här ryktet - att vi interagerar mer med riktiga personer och personer vi känner, än med företag.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan företagskonto och privat konto på Instagram.

Behöver du hjälp med ditt arbete i sociala medier?

Digitalsnack är en social mediebyrå som har heltäckande tjänster för att hjälpa dig att skapa effekt i sociala medier. Vi finns i Karlstad/Värmland, Norrköping/Östergötland samt Vimmerby/Småland. Vi jobbar både digitalt och ute hos kund i hela Sverige, men även i övriga nordiska länder. Kika in vårt tjänsteutbud för att se hur vi skulle kunna hjälpa dig i ditt eller din organisations arbete med digitala och sociala kanaler!

Läs mer om våra tjänster  Kontakta oss