Allt du behöver veta om sharenting


Header Instagram - Digitalsnack social mediebyrå

Vad är sharenting?

Enligt Wikipedia beskrivs sharenting såhär:

Sharenting (or oversharenting) is the overuse of social media by parents to share content based on their children, such as baby pictures or details of their children's activities. It is related to the concept of "too much information". There is an ongoing debate as to how parents can balance their right to share with their child's interest in privacy. Pediatricians are starting to consider how sharenting affects childhood well-being and family life.

Sharenting är ett ord vi använder för föräldrar som maxar sina kanaler med sina barn i tid och otid. Frågan är hur vi ska tänka som vuxna gällande att lägga upp bilder på människor som inte kan berätta sin åsikt. Är detta ens lagligt - är nästa fråga vi också ska svara på.

Vad säger lagen om sharenting?

Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag. Barnkonventionen syfte är att värna om barns rättigheter.
Det finns ingen lag dagsläget som förbjuder att föräldrar delar bilder på sina barn. Dock finns i artikel 16 en hänvisning Barn har rätt till ett privatliv, något som kan dolkas in kring att värna om barns integritet.

Skillnad på mina och andras barn?

Det är det faktiskt. För att få posta bilder på barn under 13 år behövs ett samtycke från vårdnadshavare. Dock gäller inte detta för att posta bilder på dina egna barn i sociala medier.

Hur ska man tänka kring bilder på barn i sociala medier?

Många tycker ändå att det är kul att synas, och där föräldrarna publicerar hänger inte barnens vänner. De yngsta hänger ju på Snapchat och Tiktok, lite äldre även på Instagram. Men om barnen tycker att bilderna är pinsamma eller utlämnande kan det såklart påverka relationen. I värsta fall kan de få men av exponeringen, exempelvis retas för fula bilder och så vidare. Barn tycker om att spexa och vi vuxna tycker det är kul just nu, men det kanske inte är så kul för dem senare i livet? Även om barnen är små nu kan det vara bra att tänka en vända till, säger Digitalsnacks Jenni Laapotti i tidningen MåBra

Det kan vara bra att tänka på dessa aspekter innan du delar bilder på dina eller andras barn i sociala medier

  • Har jag ett öppet eller stängt konto på Instagram?
  • Delar jag bilden på Facebook öppet, bland vänner eller mer begränsat?
  • Måste bilden visa ansiktet på barnet? Eller kan bilden vara fin utan att visa hela ansiktet tydligt?
  • Delar jag något som kan uppfattas kränkande, pinsamt eller naket?
  • Kan jag välja vart bilderna/videon skickas ut? Exempelvis mer döljande i öppna kanaler och flöden. Samt mindre putsat i stängda kanaler som Snapchat.

Digitalsnacks Jenni gästade även RixFm och pratade om sharenting. Lyssna här!


Titta på Internetstiftelsens film med Parisa Amiri och Digitalsnacks Jenni Laapotti

Behöver du hjälp med ditt arbete i sociala medier?

Vi är en social mediebyrå som har heltäckande tjänster för att hjälpa dig att skapa effekt i sociala medier. Vi finns i Karlstad Värmland, Norrköping Östergötland samt Vimmerby Småland och jobbar både digitalt och ute hos kund i hela Sverige, men även i övriga nordiska länder. Kika in vårt tjänsteutbud för att se hur vi skulle kunna hjälpa dig i ditt eller din organisations arbete med digitala och sociala kanaler!

Läs mer om våra tjänster  Kontakta oss