Allt du behöver veta om short video


Short video överallt!

Vi ser dem överallt - short video. Minns du när Snapchat stories var en nyhet? Det är med sociala medie mått mätt en evighet sedan, men idag ser vi hur short video trendar på nästan alla sociala plattformar. Men är det verkligen någon som tittar på short video? Ja, hela 70 procent av Generation Z kollar Instagram stories i Sverige! Här ger vi svar på varför och hur du ska använda short video. 

Vad är short video?

Kort, koncist och effektfullt

En short video är precis som det låter - kort video i lite olika format på olika plattformar. Många gånger är videon mellan 15-60 sekunder där du kan lägga till text, musik och diverse grafiska element. Starten kring short video spreds med Snapchats framgångar. Helt plötsligt kunde vi skicka korta videos till varandra med filter inte bara textmeddelanden. 

När Instagram inte fick köpa Snapchat skapade de en liknande funktion, stories eller händelser. Därefter lanserades även formatet på Facebook. Allt fler social medieplattformar har lanserat liknande funktioner på senare tid LinkedIn och Twitter. 

Men stories-formatet fick en ny utmanare när TikTok i början av 2020 slog rekord i antalet användare. Om Instagram gav oss möjligheten att redigera bilder på ett enkelt sätt var TikTok banbrytare gällande redigering av video. Succén var ett faktum. Instagram fick en TikTok kopia - Reels. YouTube lanserade YouTube shorts, som såklart också sett utvecklingen med short videos. 

Hur använder du short video?

innehåll som passar

Konceptet short video gör att du på ett enkelt sätt kan berätta istället för att skriva en lång paragraf som ingen orkar läsa. Short video ger dig även möjligheten att vara lite mer personlig. Passa på! Bjud in dina följare på kontoret för att lära känna dig och dina medarbetare.Varför inte köra fem snabba frågor?   

Du kan även köra en frågestund med hjälp av dekaler. Som tidigare nämnt kan du lägga till musik och diverse grafiska element till din short video. Med hjälp av dekaler kan du skapa interaktion, exempelvis omröstningar och frågestund. På så sätt får du reda på vad dina följare vill veta mer om samtidigt som dina följare får veta mer om dig.

Varför ska du använda short video?

Short video for short attention span

Därför har formatet med korta videos exploderat. Generation Z som är uppväxta med sociala medier har inte bara flera social mediekanaler de är aktiva på. Utan såklart väldigt mycket innehåll de behöver bearbeta. De vill ha sin kommunikation snabb, kort och effektfull. Om den inte uppfyller dessa krav den första sekunden kommer de swipa eller klicka sig vidare. Fördelarna med short video är:

✔️ Relativt enkelt att skapa

✔️ Kräver ingen större produktion eller redigering

✔️ Oputsat funkar oftast bäst

✔️ Funkar bra för Gen Z och Millennials

✔️ Enkelt sätt att skapa interaktivt innehåll

Kom igång med short videos

Beroende vilken effekt du är ute efter kan du använda olika typer av short video. 


Stories - Perfekt för att visa kunskap, nyheter och bygga relationer genom omröstningar, quiz och GIFar. Skapa material direkt i appen eller ladda upp från biblioteket

Reels - Skapa korta och effektfulla videos med deras inbyggda videoverktyg. Perfekt för humor, korta informativa videos som DIY eller tips och hacks. Riktigt bra blir dte att kombinera Reels med funktionerna i stories. Kom igång med Reels med vår ultimata guide!

TikTok - Här kan du skapa allt möjligt nischat material från aktietips, humor, effektfulla videos och hacks. Häng gärna på aktuella trender och challenges för att få bra spridning

Här är några tips på do´s and dont´s för att skapa short videos. 

Do's 👍🏼

  1. Blanda bilder, text och video 
  2. Spara händelser i höjdpunkter 
  3. Skapa interaktion med dekaler
  4. Var kreativ!

Dont's 👎🏼

 

  1. Många videos på raken 
  2. Mycket text 
  3. Dela inte samma material från alla kanaler. Be original!

Kom igång med short video
med vår innehålls workshop!

27 APRIL 2021