Guide: bästa längden för video på sociala medier 2019


Vid det här laget känns det nästan uttjatat att skriva om vikten av att snabbt fånga människors intresse på sociala medier. Det sägs att vårt attentionspan och minne blir allt kortare. Vi är väldigt kräsna med innehållet vi konsumerar. Det krävs riktigt bra och tajmat innehåll för att fånga och hålla kvar vårt intresse. Enligt Hubspot (länk) är 56 % av alla videor som publiceras kortare än 2 minuter.

Tiden vi är beredd att spendera på att titta på en video varierar dock mellan olika sociala medier. Om jag är inne på YouTube känns det rimligt att se en tre minuter lång video, men om den videon skulle dyka upp på Instagram skulle jag sannolikt scrolla vidare några sekunder.

Jag ska vara helt ärlig med att den här datan inte är något jag själv tagit fram. Majoriteten är hämtad från Hubspot, som kombinerat forskning på området med analyser av sina egna sociala medie-kanaler. I de fall där andra källor använts är dessa länkade.

Längd på video på sociala medier

Instagram

30 sekunder: Enligt Hubspot är de videor som får flest kommentarer 26 sekunder långa. Eftersom vår hjärna uppfattar bild och video snabbare än text, förväntar vi oss att informationen på Instagram ska vara snabbare än på någon annan plattform. Med andra ord scrollar vi snabbare där än på t.ex. Twitter.

Instagram Stories

En Instagram Story kan vara mellan 1 och 15 sekunder lång. Är din video över 15 sekunder lång delas den upp i olika Stories: en 30 sekunder lång video blir två Stories, en 45 sekunder lång video blir 3 Stories osv. Stories lever i 24 timmar innan de försvinner.

Det är svårt att säga hur många Instagram Stories som är för många. Risken är att det upplevs som spammigt och att följare väljer mute på dina Stories om de inte känner att innehållet är tillräckligt intressant. Buffer har analyserat 15 000 Instagram Stories och kommit fram till att det optimala antalet är någonstans mellan 1 och 7 Instagram Stories. Testa själv! Kolla hur antalet personer som ser dina Stories påverkas av hur många Stories du postar.

Facebook

1 minut: Hubspot själva upplever att deras följare interagerar mest med videor som är 1 minut långa. Även här beror det på vilken målgrupp du har och vad ditt innehåll är, men generellt brukar man säga att mellan 60 och 90 sekunder fungerar bra på Facebook.

LinkedIn

LinkedIn är ju lite (ö)kända för att vara sist på bollen med funktioner, men sedan 2017 kan man dela videor direkt på plattformen. Videor kan vara minst 3 sekunder och max 10 minuter långa. LinkedIn själva har några guidelines för hur man optimerar videor på deras plattform. För video som handlar om att skapa en varumärkeskännedom bör videon vara max 30 sekunder lång. Om du vill berätta en historia om en produkt eller ett företag rekommenderar de längre videor för att få med en tydlig storytelling. För videoannonser är rekommendationen att hålla det under 15 sekunder.

Twitter

45 sekunder: Hubspot har räknat ut att #VideoOfTheDay på Twitter är i snitt 43 sekunder lång. Eftersom Twitter från början är en mikroblogg där varje tweet innehöll max 140 tecken (280 tecken sedan november 2017) är användarna vana vid innehåll som är kort och koncist.

 

Tips för video på sociala medier

Det finns några saker som video på sociala medier har gemensamt, oavsett vilken plattform man är på.

  • Kan du korta ner en video, gör det! Så länge budskapet fortfarande kommer fram vinner man oftast på korta videos
  • Fånga användares uppmärksamhet de första 3 sekunderna, annars finns det en stor risk att de tröttnar och scrollar vidare
  • Väldigt många kollar på video utan ljud. Hubspot själva har upptäckt att 95 % (!) av de som ser deras Facebookvideos gör det ljudlöst. Se till att budskapet kommer fram även utan ljud och texta gärna videoklipp så att fler kan ta del av innehållet!

Utvärdera ditt innehåll och våga experimentera!

En av nycklarna till att lyckas med sociala medier är att våga experimentera. Testa olika typer av innehåll, variera mellan stillbilder och video, testa närbilder och bilder på långt avstånd. Det är det bästa sättet för att få reda på vad som fungerar för just ditt företag! Det som är viktigt att komma ihåg är att utvärdera ditt innehåll genom att mäta resultatet. Se vilken typ av innehåll som dina följare och din målgrupp verkar uppskatta mest och lägg lite extra fokus på just det.

Eftersom sociala medier förändras så fort är det viktigt att våga experimentera ofta och inte fastna i att bara publicera en sorts innehåll. Det som fungerar idag kanske inte alls ger samma resultat om någon månad. Det kan vara algoritmförändringar, nya gränssnitt och förändrade användarbeteendet som påverkar resultatet, och dessa förändras ständigt.

Behöver du professionell hjälp? Skicka en kontaktförfrågan så hör vi av oss!

* anger obligatoriska fält
Genom att fylla i detta formulär samtycker du till att Digitalsnack sparar dina uppgifter för att kontakta dig. Läs mer om vår integritetspolicy och hur vi skyddar och hanterar din information.