Hur säkra är dina lösenord?


Den 20 januari infaller lösenordsbytardagen, en dag som skapades av en av Sveriges största datortidningar PC för Alla. Som man hör på namnet handlar dagen om att uppmärksamma om att det är viktigt att byta ut sina lösenord. PC för alla har gjort en egen undersökning om lösenordsvanor. Hela 45 % av de tillfrågade säger att de byter lösenord mer sällan än en gång om året.

Det är kanske lättare sagt än gjort, men försök använda unika lösenord till alla dina inloggningar. Om du har samma lösenord till flera konton och lösenordet råkar hamna i fel händer kan det bli stora konsekvenser för dig.

Hur ofta borde man byta lösenord?

Tänk själv på hur mycket information som finns om dig på dina olika användare. Om en person skulle komma åt ditt lösenord till ditt mailkonto skulle personen i teorin ha möjlighet att byta lösenord på alla dina tjänster. Lösenordsbytardagen skapades just för att det rekommenderas att byta lösenord minst en gång per år. Internetstiftelsen har gjort en väldigt användbar guide till hur man skapar mer säkra lösenord.

Internetstiftelsens tips för säkra lösenord:

  1. Använd ett unikt lösenord för varje tjänst
  2. Undvik de vanligaste lösenorden
  3. Använd långa lösenord! Generellt kan man säga att ju längre lösenord, desto svårare är det att knäcka
  4. Använd fraser, d.v.s. kombinationer av ord. Det blir ett långt lösenord men är ofta lättare att komma ihåg
  5. Var inte personlig
Vanliga lösenord Internetstiftelsen
Vanliga lösenord Internetstiftelsen

Bilder från Internetstiftelsen

 

Hur lång tid tar det att knäcka ditt lösenord?

Antalet tecken i ditt lösenord påverkar hur svårt det är att knäcka. Generellt kan man säga att ju fler tecken desto svårare är det att knäcka. Internetstiftelsen har kommit fram till att det här är tiden det tar att knäcka olika långa lösenord med hjälp av Brute Force-metoden:

6 tecken: 30 sekunder

7 tecken: 30 minuter

8 tecken: 29 timmar

9 tecken: 71 dygn

10 tecken: 11 år

11 tecken: 646 år

12 tecken: 37 millenier

Vill du veta mer om IT-säkerhet och hur du blir ett proffs på det? Lyssna på vårt poddavsnitt där vi träffade Jonathan Kax, som är specialiserad på att undersöka om företags IT-säkerhet håller måttet.