Lotteriinspektionen blir Spelinspektionen: vad händer nu?


Från och med 1 januari har Sverige en ny spellag och samtidigt kommer Lotteriinspektionen byta namn till Spelinspektionen. Den svenska spelmarknaden kommer förändras och Sverige kommer inte längre kommer ha monopol på spel. Från årsskiftet kommer alla spelbolag som uppfyller vissa krav kunna finnas på den svenska spelmarknaden.

Tävlingar på sociala medier

Tidigare har det enligt svensk lag varit förbjudet att arrangera lotterier utan att ha ett speciellt tillstånd. Det har varit olagligt att anordna tävlingar som har gått ut på att de tävlande ska gilla, kommentera eller dela för att delta i tävlingen. Eftersom dessa tävlingar avgjordes av slumpen, dvs att vinnaren lottades fram, har de brutit mot lotterilagen. Numera kommer denna typ av tävling alltså att vara laglig i Sverige! Det är i kapitel 3 paragraf 4 i spellagen som lotterier regleras, hela spellagen finns tillgänglig här.

Facebooks policy för tävlingar

Hur gör man då för att anordna en laglig tävling på sociala medier? Nu för tiden är det alltså fritt fram att lotta ut vinster på sociala medier, så länge vinsten inte är en summa pengar. Det är dock viktigt att tänka på att många tävlingar fortfarande strider mot Facebook och/eller Instagrams egna riktlinjer. För Facebook gäller till exempel att du fortfarande inte får ha tävlingar på andra personers tidslinjer. Du får alltså inte uppmana användare att tagga deras vänner i ett inlägg, eftersom tävlingen då hamnar på vännens tidslinje.

Om du bryter mot Facebooks policy för tävlingar kan det leda både till sämre räckvidd och synlighet för din tävling, men även att ditt annonskonto kan bli avstängt!

 

Vill du veta mer om tävlingar på sociala medier? Kolla in vårt inlägg om Facebooks regler och policys!