Så optimerar du dina inlägg på webben


Att dela med sig av information eller nyheter i ett bloggformat är ett fantastiskt sätt att driva trafik till din webbplats om du utformar och distribuerar inläggen på rätt sätt. Det är kanske magstarkt att säga att det finns ett rätt eller fel sätt, men det finns faktiskt några saker du bör tänka på om du vill öka dina chanser att synas. I detta inlägg ger vi dig våra bästa tips för hur du optimerar dina blogginlägg för bästa effekt!

Vad påverkar spridningsmöjligheten?

Det finns många olika faktorer som påverkar spridningsmöjligheten. Ett innehåll kan plockas upp av sökmotorer (till exempel Google), eller så kan du och andra läsare dela innehållet i sociala medier. Med lite hjälp på traven kan du öka både spridningen och antalet som läser innehållet. Vi väljer att fokusera på två av de viktigaste och största delarna du kan påverka:

  • Innehåll – din text och bild.
  • Inläggsinformation – informationen du anger för sociala medier och sökmotorer.

Innehåll trumfar allt annat

Dagens besökare kommer inte vilja klicka sig vidare för att läsa mer om innehållet inte intresserar dem. Det innebär att oavsett hur många du når ut till, vem som delar innehållet eller vilken sajt den delas på, inte spelar någon roll om inte innehållet i sig är tilltalande. Kort sagt, innehåll trumfar allt.

Sökmotoroptimera genom att hålla tydligt fokus

För det första är det alltid smart om du håller dig till en nyhet eller ett ämne i ditt inlägg. Det finns många fördelar med det. Innehållet blir mer lättläst och enklare att dela det på ett transparent sätt i övrig media. Det blir dessutom enklare för till exempel Google att plocka upp innehållet, vilket i sin tur kommer göra att ditt innehåll får en längre livstid.

Locka med ett mervärde

Det andra tipset är att alltid bjuda på något mervärde. Genom att ge läsaren något i utbyte mot att läsa inlägget är det större sannolikhet att läsaren faktiskt kommer visa intresse för inlägget. Det här är också information som gör ditt innehåll delvänligt av andra läsare.

Bjud på användbara tips, underhållning eller unik information!

Håll kvar intresset med bilder och rubriker

Sista tipset är att skapa lättlästa inlägg. Generellt sätt är vi trötta på att läsa allt för långa och mastiga texter. Gör ditt innehåll mer lättläst genom att bryta av med underrubriker och passande bilder.

Kom ihåg att namnge dina bilder så att de också kan plockas upp av Google!

Så fångas ditt innehåll upp med korrekt information

Okej, innehåll i sig är det viktigaste, men när innehåll delas i andra medier måste du fortfarande locka besökaren att läsa mer om ditt innehåll.

Det gör du genom informationen som följer med vid en länkdelning. I sociala medier visas länkrubriker och länkbeskrivningar vid en länkdelning. På Google kallas den informationen för meta tags och meta description. 

Anpassade länkar för bättre konvertering

Du kan givetvis påverka vilken information som visas. Gör du inte det plockar medierna upp informationen själv. Detta kan ibland innebära att texten blir konstig eller att bilden som visas är felaktig. Vi har skrivit ett helt blogginlägg om hur du anpassar länkinformationen så den blir så bra som möjligt. Läs mer om länkdelning.