Så påverkar bildförhållandet vad som syns på skärmen


Förra veckan skrev vi mycket om vad det är för mått och storlekar som gäller för sociala medier. Nu kompletterar vi den infon med att innehåll kan visas olika på olika enheter!

Olika bildförhållande (aspect ratio) på olika mobiler

Anledningen till detta är att dimensionerna på mobiler skiljer sig mellan 16:9 och 18:9. Det vanligaste för mobilskärmar är (eller har varit) 16:9, men numera kommer många flaggskeppsmobiler med 18:9. Anledningen är till stor del att vårt mobilanvändande har förändrats. Vi använder inte mobilen mest för att ringa och smsa, utan vi kollar mycket på video och använder olika appar. Många mobiler har en funktion för splitscreen, d v s att två appar delar på skärmytan samtidigt. Detta hör också ihop med att vi generellt gör fler saker samtidigt på våra mobiler nu. Vi börjar skriva ett meddelande till någon i en app, läser nyheterna i en annan, kollar på bilder i en tredje osv. Med 18:9 får apparna mer utrymme att synas samtidigt på skärmen. En annan fördel är att skärmytan utökas utan att mobilen blir bredare, så att den fortfarande är bekväm att hålla i handen.

18:9 finns som sagt var på flera av de senaste flaggskeppsmobilerna, bl.a. de senaste modellerna från Samsung (Galaxy) och LG. Problemet är att alla appar inte är uppdaterade för dessa nya bildförhållanden. Det innebär att många appar är anpassade efter ett 16:9-format, och att t.ex. bilder beskärs när de visas på en enhet i 18:9.

Lösningen på det här problemet kommer förhoppningsvis vara att apputvecklare anpassar appar efter det nya bildförhållandet. Till dess är det bra att tänka på att det du postar i Instagram Stories kan visas olika på olika enheter. Som i bildexemplet här ovanför, där bilden beskurits och delar av platstaggen hamnat utanför skärmen. Om du placerar viktiga objekt i kanten av en Instagram Story i 16:9, kan det vara så att en person som kollar i 18:9 inte ser det viktiga.

Om du lagt ner mycket tid på att göra en riktigt snygg Instagram Story är det irriterande att upptäcka att din design inte funkar lika bra på vissa mobiler. Nu vet du varför det är så, och kan ha det i åtanke nästa gång du gör en Instagram Story!