Den ultimata guiden till Clubhouse


Clubhouse är den nya social medieappen på mångas läppar. Framförallt bland entreprenörer, kändisar och inom techsektorn. Men vad är Clubhouse? Hur funkar det? Och hur gör man? Här får ni alla svaren i Digitalsnacks ultimata guide till Clubhouse!

Vad är Clubhouse?

I april 2020 lanserades appen Clubhouse. Just då fick den inte särskilt stor genomslagskraft. Men det skulle inte dröja så länge innan den blev omtalad både Världen och även Sverige. Pandemin har självklart spelat en stor roll att appen slog igenom så snabbt. Clubhouse är en ljudchatt-app enkelt förklarat skapad av Silicon Valley entreprenören Paul Davison och fd Google-anställda Rohan Seth. Långtråkiga dagar i karantän eller med hemmajobb, har fått denna drop-in ljudchatt att hitta sin plats i vårt liv. Varför har Clubhouse blivit så hype? Exklusivitet. I dagsläget finns appen endast tillgänglig i beta version för iOS användare och endast för dom som fått en inbjudan.

 

Hur fungerar Clubhouse?

När du väl har fått en invite och får komma in i plattformen behöver du skapa din profil med profilbild och bio. Lägg gärna lite extra tid att fila på din presentation på Clubhouse. Appen är inte bara för skojs skull utan en riktig bra plattform för att bygga personligt varumärke och expandera sitt nätverk. Din Clubhouse profil är endast ett klick bort för att någon ska upptäcka och läsa mer om vem du är. Se även till att fylla i dina intressen, det är detta appen går på för att tipsa om personer och klubbar som passar dig i appen "Hallway". Då appen i dagsläget inte har någon chattfunktion för att connecta och prata vidare utanför appen är det viktigt att lägga till och länka till sin Instagram eller Twitter-profil.

Kom igång med Clubhouse

För att sedan kunna komma igång med appen behöver du lägga till personer eller grupper så kallade "Clubs". Du kan hitta personer och grupper med lite olika strategier. Exempelvis kanske du vet någon du känner som har Clubhouse. Gå till hens profil och kolla vilka hen följer för konton och grupper. Du kan även klicka på stjärnikonen högst uppe i profilen för att få förslag på liknande personer som den profilen du just nu är inne på. Scrollar du längst ner på en profil hittar du även vilka klubbar hen är medlem i. Har du sedan gått med i ett rum kan du utforska personerna i rummet vilka de följer och vilka klubbar de är med i. Du kan även fri söka efter teman eller namn för att upptäcka fler att följa.

När du börjat följa en person får du en notis varje gång denna personen startar ett "talk" i ett rum.

Vad är Clubhouse-rum?

När du börja följa eller bli medlem i en club kan du gå med i klubbens aktiva rum. Ett rum är som en stor sal som du kliver in som åhörare med en eller flera talare. Beroende på vilket rum eller talare du joinar kan du lyssna på Elon Musk, Oprah Winfrey eller andra entreprenörer och influencers. Det finns spontana rum som uppstår utan förvarning och det finns schemalagda rum som du i förväg kan planera att delta i.

Hur fungerar ett Clubhouse-rum?

När du entrar ett rum kan du lyssna på olika talare. Du ser vilken som är talare i rummet genom att bilden är markerad. Det är endast talaren som hörs i rummet men det finns en funktion för deltagarna att ställa frågor. Klicka på handsymbolen så kan en moderator godkänna din förfrågan och du kan ställa din fråga till talaren. Ibland väljer rumsmoderatorn att stänga av denna funktionen och då finns den inte synlig. Du kan även skicka en ping till dina kompisar om du hamnar i ett intressant rum så att fler upptäcker det rummet.

Du kan se alla deltagare i rummet där du även kan klicka på allas profilbild och se deras Clubhouse-profil.

Kan jag starta ett eget Clubhouse-rum?

Ja! Välj mellan att starta ett öppet, socialt eller ett stängt rum. Ett öppet rum kan vem som helst göra ett drop-in, social rum är endast för dom i ditt kontaktnät och stängt rum är endast för de personer du följer eller speciella inbjudningar. Addera ett tema för ditt rum så andra vet vad syftet är. VIKTIGT! Rummets namn kan inte ändras efter du har startat det. Tips är att lägga till en moderator i rummet iaf du kastas ut ur appen så kan rummet fortsätta men aldrig stängas.

Kan jag starta en egen Club på Clubhouse?

Ja det kan du. Men det kräver att du anordnat minst tre rumsevent för att du ska få förfrågan att få starta en Club.

Hur får man en invite till Clubhouse?

Just nu kan endast personer som har en inbjudan/kod komma åt innehållet på Clubhouse. Om inte detta vore nog så kan endast iOS användare ladda hem appen. Så hur får man tag i en inbjudan? Här listar vi olika alternativ:

 1. Skriv in dig på Clubhouse väntelista
  Genom att ladda ner appen och signa upp dig på Clubhouse väntelista kan du få acess till appen utan en inbjudan
 2. Grupper
  Flera grupper på exempelvis Facebook skapar Clubhouse-chattrum där de bjuder in sina gruppdeltagare och delar ut invites
 3. Fråga en vän
  Varje person som joinar Clubhouse får egna invites att del aut. Ju aktivare man är på plattformen ju fler invites får man.

Hur kan du som företagare använda dig av Clubhouse?

Inledningsvis när appen håller på att byggas upp är det bästa sättet att första få en invite, skapa konto och kika runt. Få en uppfattning kring hur appen fungerar och hur andra gör på Clubhouse. Därefter kan man spåna om det finns ett intresse kring branschen som flera vill diskutera, nyheter eller något annat aktuellt tema som fler kan tänka sig att vara intresserade av. Kolla gärna vad som redan finns inom det område eller ämne du tänkt skapa ett rum kring.

Exempel på innehåll som passar för företagare på Clubhouse

 • VD "snack" eller ledargrupper
 • Ett branchspesifikt tema
 • Ett tema some exempelvis hållbarhet som fler vill  vara med och diskutera kring