Vad händer med Instagram?


Engagemanget sjunker drastiskt på Instagram

Minns ni när Instagrams algoritm skulle implementeras på plattformen? Ingen visste när det skulle starta, bara att den skulle komma när som helst. Detta fick företag och influencers att i panik lägga ut att följarna skulle aktivera aviseringar för att inte missa kommande uppdateringar. Detta spred sig som ett virus på plattformen. Resultatet var att algoritmen såklart lanserades till slut. Det var ingen stor skillnad i början så notiserna blev snarare ett irriterande moment för följaren än en tjänst. Och visst har engagemanget sjunkit sedan dess på Instagram, framför allt från juni 2016 och framåt har de flesta märkt att engagemanget sjunkit med runt 50%.

Instageddon

Men i måndags började Twitter bubbla. #instageddon hamnade på Twitters trendlista, men vad är Instageddon?

I början av september hackades 6 miljoner konton på Instagram. Här verkar de flesta av problemen ha börjat. I samband med detta loggades användare ut från plattformen och fick verifiera sig via sms. Därefter verkar många ha sett en stor skillnad i engagemanget på sina inlägg. Erik Wisterberg på Breakit har i denna matiga artikel berättat mer kring fenomenet och använder sig av källor som styrker teorin. Läsvärt!

 

Shadowbanned

Kanske har även detta ord dykt upp i ditt flöde den senaste tiden? Egentligen började denna diskussion i april redan i år, men det är först nu svenska konton verkar ha drabbats.

Vad är shadowbanned?

Shadowbanned är när ett inlägg på Instagram innehåller hashtags men inte dyker upp i just det hashtag-flödet. Många använder just olika # för att nå ut bredare eller ge fotot en tillhörighet. I vissa fall har fotot med en viss hashtag inte varit synligt för andra, men när den som postat inlägget gått in på hashtagen har den sett bilden i flödet. Shadowbanned drabbar inte konton utan enskilda poster. Vissa påstår att du med 100% säkerhet kan testa om dina inlägg drabbats via olika sajter. Detta kan vi tyvärr varken bekräfta eller dementera i nuläget. Hur som helst har man märkt att engagemanget sjunkit avsevärt. Det stora problemet verkar vara att det är något fel med hashtags. Instagram själva gick ut i februari och skrev såhär, så allt behöver inte tyda på Shadowban om ens inlägg inte syns i olika flöden med #.

Instagram shodowban

Så vad kan man göra?

  1. Det verkar som att Instagram börjat jobba mer aktivt med att få bort botar från plattformen. Vad är då botar? Jo, har du någonsin postat ett inlägg på Instagram och sekunden efter du postat har en okänd person kommenterat eller gillat ditt inlägg? Detta är automatiserade botar som är skapade att kommentera på vissa hashtags. Effektivt med väldigt genomskinligt. Detta upplevs väldigt ofta som spam, och för plattformar som Instagram och Facebook är användarupplevelsen A och O för att vi ska stanna kvar. Så för dom som använder en olaglig tredjeparts leverantör för automatisering har större chans att drabbas av Shadowban.
  2. Var inte för aktiv. Det låter helt galet, men det finns faktiskt en gräns för hur många kommentarer och likes du kan göra under ett dygn på Instagram. Antalet är lite baserat på hur länge du haft ditt konto men ungefär 150 likes, 60 kommentarer och 60 följa/avfölj kan du göra på ett dygn. Varför denna gräns? Spam är svaret. De flesta av oss kommer inte upp i dessa antal likes/kommentarer dagligen, då hade vi inte fått göra annat om dagarna. Detta är en förlängning av det första tipset: botar kommer såklart lätt upp i dessa antal, därav gränsen.
  3. Kolla upp hashtags innan du använder dem. En del hashtags kan verka oskyldiga, men de kan användas på fel sätt av andra. När hashtags fylls med naket, porr och liknande blir den hashtagen shadowbanned för att stoppa den typen av innehåll.
  4. Ditt konto anmäls flera gånger. Detta skickar en tydlig signal till Instagram om att innehållet är stötande eller bryter mot Intagrams regler.

 

För att sammanfatta det hela: för att du inte ska bli shadowbanned så ska du inte använda någon typ av automatiserade botar. Rensa dina hashtags. Läs gärna igenom Instagrams regelverk så du inte bryter mot några andra regler. Rapportera problem du upplever till Instagram.

Har du upplevt någon av ovanstående problem? Skriv till oss!