Facebook fyller 15 år den 4 februari!


Idag fyller Facebook 15 år! Vi kan se tillbaka på ett socialt medie som förändrat hela marknadsföringsbranschen och sättet vi delar med oss av våra privatliv på. Vi minns tillbaka till Farmville och våra första statusuppdateringar, där det står saker vi aldrig hade delat med oss av idag. Undertecknad har bland annat skrivit statusuppdateringar om att jag snart skulle äta en Billys panpizza. Det finns också en uppdatering om att jag skulle på handbollsträning, men att man kunde smsa mig om det var något viktigt. Det känns viktigt för mig personligen att tillägga att det här alltså inte är något jag skulle skriva statusuppdateringar om idag, nästan 10 år senare. Vårt sätt att dela med oss av information har förändrats genom Facebook. Det är den första plattformen där vi var tvungna att använda våra riktiga namn. På Lunarstorm, Bilddagboken och Playahead använde vi fiktiva namn eller smeknamn. I mitt fall hade jag användarnamnet amandiiiish istället för mitt riktiga namn. Det har hänt mycket de senaste åren, med andra ord.

 

Facebooks resa från Harvard till världens största sociala medie

I början var en av Facebooks största konkurrenter MySpace. MySpace brukar vara en tydlig måttstock för hur gammal någon är. Vet du inte vad MySpace är, är du förmodligen född sent på 00-talet. År 2010 gick Facebook om MySpace och nu för tiden vet de yngre generationerna knappt vad MySpace någonsin var. Google har också försökt skapa något liknande när de lanserade Google+ i juni 2011. I år kommer faktiskt Google+ lägga ner helt, men istället har andra konkurrenter växt fram.

Facebook är idag världens största sociala medie, trots väldigt mycket kritik och skandaler på senare år. En av anledningarna till framgångssagan kan vara att det är ett plattform som varit i framkant när det gäller utvecklingen av digitala plattformar. När Apple lanserade iPhone under 2007 var Facebook en av de första apparna som fanns där, vilket gjorde att användarna kunde använda Facebook utan att behöva sitta framför en dator. Det finns några andra viktiga milstolpar i Facebooks historia. Här är några av dessa:

Facebooks utveckling mellan åren 2004 och 2019

Facebook står inför stora utmaningar framöver. Om de ska kunna behålla sin position som världens största sociala medie kommer de bland annat behöva jobba mycket på att bygga upp sitt rykte efter alla skandaler. En utmaning är också att fortsätta ligga i framkant när det gäller innovationer och nya utvecklingar, när allt sker väldigt fort och användare är kritiska mot nya funktioner samtidigt som det är nödvändigt för att behålla användarna. Det blir spännande att se hur framtiden för Facebook kommer utvecklas helt enkelt!