Instagram gömmer likes: vad händer nu?


Har du hört ryktas om att Instagram börjat dölja likes på inlägg? Under F8, en utvecklarkonferens för Facebook, släpptes nyheten att Instagram officiellt skulle testa att dölja likes. Testerna släpptes först i Kanada men har nu även börjat spridas till andra länder. I det här inlägget går vi igenom varför Instagram testar detta, hur det kommer se ut samt hur vi tror detta kommer påverka hur vi använder Instagram.

Varför döljs likes på Instagram?

Adam Mosseri, som är chef på Instagram, säger att anledningen till att de testar dölja likes är att ta bort pressen att man ska få många likes på en post. “We want people to worry a little bit less about how many likes they get on Instagram, and a bit more time connecting with people they really care about“, sa Mosseri under en presentation på konferensen.

Vi vet att många, både företag och privatpersoner, ser antalet likes som det riktiga resultatet för hur bra ett inlägg lyckats. Som det verkar så är det just denna press på att få så många likes som möjligt som Instagram vill komma bort från.

Hur kommer flödet se ut?

Enligt de tester som körs nu så kommer flödet se i stort sett likadant ut som innan, med undantag för att siffran för antalet likes inte finns kvar. Istället står det "Liked by [användarnamn] and others". Du kommer alltså fortfarande kunna se vilka som gillar dina inlägg och om du klickar dig in på inlägget kan du själv se hur många likes du fått, men det kommer inte vara det första man ser längre. Dina följare kommer inte heller kunna se hur många likes ett av dina inlägg fått.

Värt att tillägga är att detta fortfarande är ett test. Vi vet inte med säkerhet om det kommer implementeras officiellt för alla eller om gränssnittet kommer förändras någonting efter denna testperiod.

 

Hur kommer det här påverka hur vi använder Instagram?

Digitalsnacks Cecilia blev nyligen intervjuad i Svenska Dagbladet om just detta - kommer vi märka någon skillnad och kommer det vara positivt eller negativt?

"Jag tycker att det är jättebra. Det kommer ta bort prestationsångest. Det finns folk som lägger ut en bild på sociala medier och när den inte får tillräckligt med likes under en viss period tar man bort den", säger Cecilia Victoria Kärrberg, sociala medier-strateg på mediebyrån Digitalsnack. "Jag tror att "like" är på väg bort. Yngre publicerar mer stories, där man inte kan jämföra likes. Det är det den generationen gillar."

Behöver du hjälp med ditt arbete i sociala medier?

Digitalsnack är en social mediebyrå som har heltäckande tjänster för att hjälpa dig att skapa effekt i sociala medier. Vi finns i Karlstad/Värmland, Norrköping/Östergötland samt Vimmerby/Småland. Vi jobbar både digitalt och ute hos kund i hela Sverige, men även i övriga nordiska länder. Kika in vårt tjänsteutbud för att se hur vi skulle kunna hjälpa dig i ditt eller din organisations arbete med digitala och sociala kanaler!

Läs mer om våra tjänster  Kontakta oss