Nya emojis 2019 och emojin fyller 20 år


I februari 2019 firar emojin 20 år! Detta bildbaserade världsspråk har funnits sedan februari 1999 och är idag en näst intill självklar del av vår kommunikation. Emojis används för att ersätta ord, för att förstärka något eller för att uttrycka en känsla. Eftersom detta språk saknar ord kan man tänka att det överskrider språkbarriärer och gör det lättare att kommunicera mellan olika grupper. Det uppstår dock nya problem när bilder tolkas olika av olika människor. I rättegångar har det diskuterats vad pistol-emojin egentligen betyder när den används i ett meddelande. En aubergine kan ha betydelsen grönsak i ett sammanhang och en sexuell anspelning i ett annat.

Nya emojis 2019

I mars 2019 släpps ett gäng nya emojis i den så kallade Emoji 12.0. Totalt är det 230 nya emojis som tillkommer, om man räknar med variationer i hudtoner. Det gemensamma för många av de nya emojisarna är att de inkluderar fler typer av människor, t.ex. med olika typer av funktionsvariationer och fler hudtoner. Andra emojis som tillkommer är bland annat flamingo, sengångare, en bloddroppe och en rullstol. Det här är också första gången en könsneutral person finns som emoji.

Hela listan med nya emojis finns på Emojipedia här.

Internetmuseum uppmärksammar emojins jubileum

Det är Internetstiftelsen som driver Internetmuseum, som är Sveriges första digitala museum. Internetmuseum har en utställning om emojins historia för att uppmärksamma 20årsjubileet. Det började i februari 1999, när japanen Shigetaka Kurita presenterade sitt nya, bildbaserade språk med 176 bilder.

Så här skriver Internetmuseum själva om emojiutställningen:

Emojispråket är en del av vårt digitala kulturarv och ett viktigt element i kommunikationen på nätet. Så gott som alla använder dem för att förstärka sina budskap, men varifrån kommer dessa figurer och vad betyder dem för oss? Det har Internetmuseum grävt djupare i. I vår nya utställning kan läsa om emojins historia som började långt innan emojin ens var påtänkt, redan 1700 f.v.t när någon målade den dokumenterat första smileyn på en kruka i Turkiet.

– Emojier används av så gott som alla svenskar, men historien om hur de hamnade i vårt språk är fortfarande oberättad. Vi vill belysa det här världsspråket, varifrån det kommer och hur de här figurerna kan tolkas, säger Jörgen Löwenfeldt, verksamhetsansvarig på Internetmuseums.

Mer information om utställningen och emojins historia hittar du här.