Nya sekretessregler – därför kan du inte se DM statistik längre


Varför fungerar inte Instagrams meddelandefunktioner längre?

 

Det var i början av december som statistiken för meddelanden försvann. Tidigare har man kunnat se hur många som gillat inlägget, kommenterat, sparat och hur många som har skickat vidare inlägget till någon annan. Det är den sistnämnda statistiken som nu är ur funktion. Istället möts man av detta meddelande: Statistik avseende meddelande är inte tillgängliga på grund av nya sekretessregler i Europa. Ok. Men vad innebär detta? Här förklarar vi vad detta innebär och hur det påverkar dig.

EU:S E-PRIVACY DIRECTIVE

detta ligger bakom beslutet

Det finns två direktiv som styr alla medborgare i EUs digitala integritet: E-Privacy directive och GDPR. Det senare har du säkerligen hört talas om sedan den skrämt upp flertalet företag i panik innan den trädde i kraft maj 20216.

Att vissa meddelandefunktioner inte fungerar är för att Facebook måste förhålla sig till EUs digitala sekretess direktiv (E-Privacy directive) gällande lagring av data. Bl.a är det funktioner som omröstningar, smeknamn i chattar, anpassade och personliga svar i Messenger samt omröstningar och stickers via händelser på Instagram. Lukasz Lindell är corporate communications manager Nordics på Facebook, han sa såhär till Dagens Media:

Vi ser just nu över hur vi på bästa sätt kan återställa dessa funktioner. Det tar tid att bygga om produkter så att de fungerar enkelt och smidigt för människor som ska använda dem, samtidigt som de lever upp till de nya reglerna. När vi exempelvis genomför produktändringar gör vi omfattande tvärfunktionella granskningar, söker extern vägledning från experter och testar dem innan de rullar ut i stor skala. Vårt mål är att skapa så få avbrott för människor och företag som möjligt.

VILKA FUNKTIONER DRABBAS?

alla meddelandetjänster påverkas

Egentligen drabbas alla funktioner och tjänster där direktmeddelanden är inblandade så kallade DM. Det är främst tre huvudkategorier: annonskampanjer som meddelanden inkluderas, organiska inlägg som involverar meddelanden och API funktioner gällande meddelanden. Här listar vi alla funktioner som påverkas.

[ultimate-faqs include_category='facebook-meddelandefunktioner' ]

 

Det verkar som att dessa funktioner tillfälligt är borta. När vi kan förväntas se dem åter är i dagsläget oklart. Tills får vi hålla i och hålla ut!