Framtiden bär microchip, eller?


I ett tidigare inlägg har vi berättat om hur det är att leva med ett microchip i handen. Digitalsnacks Cecilia planterade in ett 2×12 mm stort microchip mellan tummen och pekfingret under E-Commerce i Stockholm i maj.

Cecilia Victoria Åslund
Foto: Håkan Strandman VF

 

Framtiden bär microchip

I Värmlands Folkblad kan man idag läsa en intervju med Cecilia kring microchip och framtiden. Kommer alla ha ett microchip inplanterat i framtiden och finns det några säkerhetsrisker? Uppskattningsvis har ca 4 000 svenskar ett microchip under huden. Dessa är inte bara så kallade ”early adopters” utan olika personer har olika anledningar till varför de valt att sätta in ett microchip. Det blir fort ”mainstream” när såväl trendspanaren Göran Adlén och Fredrik Östbye, Head Of Digital Transformation på Telenor, satt in varsitt chip samt lagt ut det på sociala medier. Ett microchip kostar ca 1 500-2 000 kr att sätta in om du inte passar på att besöka någon mässa med digital inriktning, då kan det finnas möjlighet att få ett kostnadsfritt.

 

Vilka användningsområden finns?

I dagsläget är det ganska begränsat med användningsområden, men när innovationshuben Epicenter öppnades i Stockholm 2015 erbjöds hyresgästerna plantera in ett microchip i handen för att ta sig in och ut ur byggnaden. Detta nya tänk blev en världsnyhet och omskrevs i allt från Metro till BBCNews och Dailymail. SJ lanserade kort därefter E-Commercemässan, ett samarbete där man erbjöd flitiga resenärer att få ett microchip med sin tågbiljett i. Med appen SJ Labs kan du scanna in din tågbiljett nästa gång du reser istället för att skriva ut den på papper eller ha biljetten i mobilen.

Annars kan du ha allt från ditt gymkort till telefonnummer, kartor eller visitkort i microchipet. Det är bara att ladda ner en NFC-scanner på Google Play eller Itunes och sedan lägga in den information du vill ha i ditt microchip. Minnet är dock begränsat: microchipet NTAG 2016 har 868 byte i minne.

 

Att leva med chipet

Att sätta in chipet tar bara några sekunder. Är man rädd för sprutor eller liknande kan det vara en obehaglig upplevelse. Sticket känns precis som en vanlig spruta, men dagarna efteråt värker handen ganska mycket. Livslängden på chipet är 10 år. Det är bra om man kollar en extra gång om man vet att man är känslig eller allergisk mot något.

Efter några veckor känner man inte av chipet längre. Om du klämmer där det sitter känner du det cylinderformade chipet.
Du kan plocka ut chipet själv då det inte sitter så djupt under huden, men vi rekommenderar att låta någon annan göra det.