Svenskarna och Internet 2018: Djupdykning YouTube


Youtube är giganten bland video- och streamingtjänsterna. Det är faktiskt så att ALLA unga finns på Youtube. Youtube är en kanal som är svår att kategorisera eftersom det finns så många olika användningsområden. De flesta tittar på underhållningsfilmer, tätt följt av titta på instruktionsfilmer och att lyssna på musik. Enligt Nationalencyklopedin definieras ett socialt medie som en kommunikationskanal som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra genom exempelvis text, bild eller ljud. Enligt denna definition kan man således räkna YouTube till de sociala medierna.

Dagligt användande av YouTube

Vid det här laget har det nästan blivit ointressant att veta vilka som har konton på sociala medier. Det är så många som någon gång ibland är inne på de olika plattformarna, att det därför blir irrelevant att mäta antalet konton. Då blir det istället mer intressant att titta på det dagliga användandet för de olika åldersgrupperna. Som exempel finns alla som är under 26 år gamla på Youtube, i avseendet att de använder plattformen någon gång ibland. I åldersgruppen 12-15 år tittar 79 % på Youtube dagligen, vilket låter som väldigt mycket men faktiskt är en minskning från förra året då siffran låg på 86 %.

Bland internetanvändarna ökar film- och videotittandet på internet och Youtube är den största videotjänsten på nätet även i år. Minskningen av det dagliga tittandet kan bero på att andra streamingtjänster börjat ta större plats i våra liv, till exempel Netflix och Twitch.

Vad använder vi YouTube till?

Det vanligaste användningsområdet för YouTube är att kolla på underhållningsfilmer och instruktionsvideos, enligt Svenskarna och Internet 2018. Tätt därefter kommer alternativet Lyssnar på musik. När denna undersökning genomfördes hade YouTube inte släppt sin nya musiktjänst än, som numera ses som en konkurrent till Spotify. Den streamingtjänsten har inte Något som är värt att notera när det gäller YouTube är att det bara är 5 % av användarna som skapar egna filmer och lägger upp dem. Fler män än kvinnor lägger upp egna filmer och fler män än kvinnor kollar på sport på YouTube.

Vad gör man på Youtube

Vill du lära dig mer om YouTube och hur man gör för att lyckas på plattformen? Lyssna på vårt poddavsnitt om hur ditt företag lyckas på YouTube!