Tips! Spana in förra årets sammanfattning av Svenskarna och internet där vi analyserat användandet av sociala medier.
Nyheter i rapporten!
Förra året gjordes många förändringar kring rapporten. Så i årets rapport finns inte lika många nyheter. MEN! En fantastisk nyhet är att vi nu kan se vad de olika generationerna gör på de olika sociala mediekanalerna. En viktig insikt för att kunna bygga en mer kanal-, och målgruppsinriktad strategi. Men åt andra sidan är vi lite skeptiska ibland till just denna indelning då vissa generationer beteenden oftast bryts i mitten av en generation. Exempelvis är det stor skillnad hur en 10-talist som är född 2010 och 2019 använder sociala medier. Just detta exempel gör att det blir tvära kast och stora förändringar kring användandet då många kanske får sin första mobiltelefon när de är runt 10 år.
Rapporten är ett måste att läsa eller ta del av denna kortare sammanfattning. För att hålla koll på hur svenskar använder sociala medier.
Tips! Lyssna på när Cecilia intervjuar Internetstiftelsens kommunikationschef Jannike Tillå där de tolkar och fördjupar sig i årets rapport här.
Alla siffror är hämtade från Internetstiftelsens rapport kring Svenskarna & Internet 2022. Analysen är våran egen. Alla siffror avser %.
Svenskarna och sociala medier 2022
Låt oss kasta oss in i statistikens förtrollande värld! 2022 fanns inga större förändringar hur många svenska internetanvändare som använder sociala medier, utan siffran ligger kvar på stabila 84% dagliga användare. 20, 30, 40 och 50-talisterna har använda sociala medier något mindre under året medan framförallt 10-talisterna ökat sitt användande med hela 14% dagligen.
I stapeln under finns en sammanfattning hur det dagliga användandet förändrats mellan 2021 och 2022 på de olika sociala medierna.
Facebook har fortsatt det höst dagliga användandet. Men sjunker med 1% (vilket kan vara inom felmarginalen). Däremot ökar Instagram vilket gör att de nästan är jämlika i dagligt användande 2022. Frågan är hur ser det ut 2023? TikTok ökar med 2 procentenheter, vi analyserar detta längre ner i inlägget. Annars ligger de andra sociala mediernätverken på ungefär samma siffra som förra året. En uppstickare är Roblox som i denna graf kanske inte ser ut så mycket för världen. Men läs gärna mer längre ner i inlägget för att förstå varför det kan vara bra att hålla koll på.
Intressant är även att top 5 social mediekanaler vid användande någon gång de senaste 12 månaderna hittar vi:
- YouTube
- Snapchat
- TikTok
Medan top 5 på användande varje dag är:
- YouTube
- Snapchat
- Tiktok
Facebook – där vi grattar våra närmsta
Facebook ökar för första gången på många år hos 80 och 90-talister. Om det är för att man använder Facebooks ”kringtjäsnetr” eller att man faktiskt använder Facebook-appen mer varje dag är svårt att analysera. Däremot är det tydligt att vi främst grattar våra närmsta på Facebook, chattar med personer vi känner och deltar i grupper.
Vad gör olika generationer på Facebook?
För första gången i rapporten om svenskarnas internetanvändning kan vi får en inblick i hur de olika generationerna använder de olika sociala mediernätverken.
I stapeln kan ni se hur generationerna 20-talister till 70-talister främst använder Facebook för att gratta vänner på födelsedagen. Medan 80-,90 och 00-talisterna främst använder Facebook för att chatta med vänner. Det som alla generationer verkar göra till stor andel på Facebook är att delta i grupper.
Instagram – ökar hos 00-talisterna
Instagram står som många av er följt, för en rejäl prövning. Många användare har högljutt berättat om sitt missnöje kring algoritm-förändringar och prioriteringar i flödet. Unga tjejer börjar ta bort appen helt pga av psykisk ohälsa som man menar att plattformen bidrar till. Detta är dock inget som vi kan se har gett någon effekt på siffrorna från Internetstiftelsens rapport. Men den är gjort i början av året så kanske att vi tydligare kan se förändringar i nästa års rapport. Den som läser då får se helt enkelt!
Vad gör olika generationer på Instagram?
De allra flesta som använder Instagram scrollar genom det traditionella flödet. Men det finns stora variationer när det kommer till andra delar av Instagram. Exempelvis vilka generationer som kollar stories. jämför man kvinnor och män på plattformen är det främst kvinnor som lägger upp egna inlägg (57%) och stories (32%) medan 32% an männen skapar egna inlägg och 16% lägger upp egna stories.
Snapchat – ökar hos de yngsta
Andelen dagliga användare ligger på nästan samma nivå som förra året. Men har ökat hela 16% hos 10-talisterna. Mest dagliga användare har Snapchat bland 00-talisterna där 8 av 10 använder Snapchat dagligen. Det är fortsatt få som följer varumärken på Snapchat utan det är nästan uteslutande ett vän till vän medie.
Vad gör olika generationer på Snapchat?
Ju yngre man är desto fler funktioner använder man på Snapchat. De äldre som hänger på Snapchat snappar eller chattar med vänner medan de yngre tar seflies, använder snapkartan och lägger upp på My story. Det skiljer sig också vilka funktioner man använder om man är tjej eller kille. Exempelvis tar två tredjedelar av tjejer i åldern 8-19 år selfies med eller utan filter. Samma siffra för killar är 37%. Fler tjejer följer vänner och familj på Snapkartan 54% (37%) och lägger upp på My Story 47% (29%). Killarnas siffra i parantes.
TikTok – festen uteblev?
Alla pratar TikTok, men det som ger oss lite huvudbry i rapporten är att vi inte kan se att ökar i de äldre generationerna. Och med ”äldre” menar vi i detta sammanhangen från 80-talisterna och bakåt. Mest har 90-talisterna börja använda TikTok dagligen. Men kanske att rapporten har skapats av data i början av 2022, som gör att vi inte än kan se en större ökning.
Vad gör man på TikTok?
Det som är unikt kring TikTok i jämförelse med andra sociala medier är att få gör eget innehåll och att de flesta tar del av innehåll från konton/personer man inte följer. Tjejer är de som postar mest innehåll på plattformen. Hela 43% svarar att man postar egen video medan 19% av killarna gör det.
LinkedIn har avstannat
LinkedIns puls som tickade igång något under pandemin verkar ha slutat. Alla målgrupper verkar vara ”fat and happy” på plattformen och fler verkar inte ha hittat dit dagligen. Däremot ses en ökad användning minst varje vecka hos privat sektor samt hos tjänstemän.
Vad gör man på LinkedIn?
De flesta (69%) kollar inlägg i flödet. Och fortsatt verkar LinkedIn vara en plattform för rekrytering, både för att hitta nytt jobb med också nya kandidater och lägg ut lediga jobb. Studenter nyttjar i större utsträckning LinkedIn jobbtjänster medan Privat och offentlig sektor använder LinkedIn för att ta del av flödet, skapa inlägg och marknadsföra egna organisationen. Studenter är de som främst använder LinkedIn för att marknadsföra sitt professionella jag. Men är de som skapar minst egna inlägg. Vilket är intressant.
Kvinnor och män gillar (fortfarande) olika
Liksom förra året dominerar Kvinnor främst visuella sociala medier som Instagram, Facebook, Pinterest och TikTok. Medan män dominerar i kanaler som Twitch, Reddit och Twitter.
Kvinnor lägger upp med innehåll på sociala medier. Störst är skillnaden på TikTok 25% Kvinnor vs 11% män, Snapchat 53% kvinnor – 36% män, och Instagram 61% kvinnor 37% män. Två social medier där män poster me innehåll än kvinnor på är LinkedIn och YouTube.
I jämförelse med förra året blir de sociala medier som förra året hade dominans av kvinnor ännu mer dominanta. Frågan är hur detta kommer påverka i framtiden att vissa nätverk blir ”kvinnliga” med innehåll riktigt till den målgruppen.
Varumärken populärt på Instagram
90-talisterna är de som följer flest varumärken på sociala medier. Hela 71% av 90-talisterna följer ett varumärke i jämförelse med 80-talisterna 58% och 00-talisterna 53%. Det är Instagram som är den vanligaste plattformen att följa varumärken på. Därefter kommer Facebook och sedan Linkedin. Men det skiljer sig lite beroende på ålder. För 00-talisterna är Instagram följa av YouTube och sedan TikTok vanligast. För 10-talisterna är det först YouTube tätt följt av TikTok och sedan Instagram som är vanligast. För de äldre målgrupperna (20-70-talisterna) är det vanligast att följa varumärken på Facebook.
Vad är Roblox?
En nyhet i årets rapport är Roblox. Kanske inte ser ut så mycket för världen i den generella rapporten. Men tittar vi på användandet bland de yngre så är det nästan lika populärt som att hänga på Roblox än TikTok (!). Så vad är då Roblox? Jo det är en onlinespelsplattform som släpptes 2006 där användarna kan följa, skapa och chatta kring olika spel. En interaktiv spelupplevelse kan man sammanfatta det som. Roblox har bla. fått Kids Choice awards för bästa tv-spel.
Vi har sammanfattat social mediedelen av rapporten Svenskarna & Internet 2022. Ta del av hela rapporten på Internetstiftelsen