Sedan 1 januari 2017 har företag en skyldighet att redovisa en hållbarhetsrapport som har; fler än 250 anställda, omsättning på över 350 miljoner eller om den redovisade balansomslutningen varit mer än 175 miljoner. Hållbarhetsrapporten måste offentliggöras genom att lämnas in med årsredovisningen till bolagsverket eller publiceras offentligt på företagets webbsida. Många väljer att göra båda och även dela i sociala kanaler.
Här nedan ger vi tips på hur man framgångsrikt kommunicerar hållbarhet i sociala kanaler.
Hållbar kommunikation börjar inifrån och ut
Det kan vara frestande att hoppa på hållbarhetstrenden. Kanske är du kommunikatör som fått ”order” från styrelse eller ledningsgrupp att kommunicera företaget eller organisationens hållbarhet. Men att ”sminka en gris” som ett gammalt uttryck lyder, leder bara till att företaget känns oansvarigt, oärligt och inte så ödmjukt. Vilket i allra värsta fall kan leda till en gigantisk PR-katastrof. Därför behöver all kommunikation men i allra högsta grad kommunikation kring hållbarhet börja inifrån. Här nedan tipsar vi om hur du undviker greenwashing i kommunikation och hur du bäst kommunicerar hållbarhet och hållbarhetsrapporten i sociala medier.
Så undviker du Greenwashing i sociala medier
För att undvika så kallad Greenwashing eller gröntvättning måste företagets hållbarhetsarbete vara förankrat i företagets eller organisationens hela arbete. Det räcker inte bara med några miljövänliga initiativ eller policies för att vara ett hållbart företag. Ett bra första steg är att titta på FNs 17 globala mål kring hållbarhet. För att hållbarhet ska räknas ”på riktigt” finns några saker vi tycker är viktiga:
- Hållbarhet ska inte bara gynna företagets/organisationens ekonomi kortsiktigt. Exempelvis att företagsbilarna byts till elilar för att gynna klimatet men egentligen främst för att minska på drivmedelskostnader, parkeringsavgifter eller nåt annat.
- Inte välja och vraka bland FNs globala mål. Det är lätt att välja mål som företaget/organisationen redan idag ”tvingas” jobba med enligt lagar och regler för branschen. Men för att verkligen bidra med hållbar utveckling behöver man titta på all 17 globala mål för att se hur och vart företaget/organisationen kan bidra.
- Ska finnas en långsiktig plan för hållbar utveckling.
Vad är Greenwashing?
Kanske har du hört talas om Greenwashing. Innebörden är när företag/organisationer kommunicerar sina hållbarhetssatsningar och ger en bild av att de bidrar till hållbar utveckling. När egentligen företaget/organisationen bidrar med fler miljöstörningar eller otrygga samhällen. Flera länder som exempelvis USA har skärpt regelverket kring marknadsföring kring hållbarhet i sin Green guide. I Sverige regleras Greenwashing i marknadsföringslagen.
Hur undviker vi att utnyttja hållbarhet för likes?
Företag och organisationers hållbarhetsarbete måste först börja
3 Tips för att kommunicera hållbarhet i sociala medier
Här är 3 tips till dig som har ett genomtänkt hållbarhetsarbete och som vill kommunicera detta i dina sociala kanaler:
#1 Hållbarhet 365 dagar om året
Företag och organisationer som aktivt jobbar med hållbarhetsfrågor delar inte bara enstaka aktiviteter eller hållbarhetsrapporten en gång om året. De har hållbarhet som en naturlig del av kommunikationen 365 dagar om året. Kommunicera projekt, tankar, visioner, personer och dela inspirerande initiativ i era kanaler. För varje post som delas fundera på om ni även jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor kring detta och lyft detta arbete kontinuerligt.

#2 Visa hur ni jobbar
Att berätta om sitt hållbarhetsarbete ger inte alls samma effekt som att visa HUR ni jobbar med hållbar utveckling. Bryt ner detta i olika delar för kommunikationen så man kan ta del av olika projekt och initiativ över tid. Det ger en större transparens hur ni jobbar och en unik inblick bakom ert arbete och vart ni tränar efter. Ta delar av hållbarhetsrapporten exempelvis och berätta om hur ni jobbar för att nå målen och vilka aktiviteter ni gör.
#3 Visa vilka som jobbar med hållbarhet
Det är lätt att hållbarhet bara blir ett beslut i en styrelse eller ledningsgrupp. Som sedan kommunikatören får som jobb att prata om i externa och interna kanaler. Men för de företag som är beslutsamma att göra en förändring har också personer som brinner för att driva hållbarhetsfrågor i organisationen. Låt dessa ha en röst! Genom kanaler som exempelvis LinkedIn kan personer som jobbar för hållbarhet berätta dedikerat kring arbetet, satsningar och visioner via sina personliga profiler.

Så kommunicerar du kring hållbarhet på sociala medier
- Hållbar utveckling jobbas fram inifrån innan den kommuniceras ut
- Kommunicera det som ni brinner extra för och som har stor vinning för de globala hållbarhets målen
- Via HUR ni jobbar med hållbarhet inte bara ATT ni jobbar med hållbarhet
Initiativ hos de sociala plattformarna
Pinterest har som första social medier plattform uttalat sig om att förbjuda missvisande fakta kring klimatförändringar. Informationen kommer granskas av Climate Disinformation Coalition och the Conscious Advertising Network. Deras nya policy innefattar:
- Innehåll som förnekar existensen eller effekterna av miljöförändringar
- Falska eller vilseledande påståenden om klimatförändringar
- Innehåll som förvränger, utelämnar eller plockar enstaka vetenskaplig data för att bygga en poäng
- Skadligt, falskt eller vilseledande innehåll kring naturkatastrofer eller andra extrema väderförhållanden