Din guide till Meta Threads
I juli 2023 lanserade Meta sin Twitter-utmanare, Threads. På bara några dagar fick Threads över 100 miljoner användare. Snabbast växande social mediet någonsin. Men vi i EU fick vänta enda till den 15:e december innan vi äntligen kunna registrera oss och börja använda tjänsten. Detta pga av EU´s DSA (data service act) som begränsar delandet av data mellan olika plattformar.

Snabbfakta
Threads
- Lanserades 5 juli 2023. Men inte i EU pga av striktare datalagar och regler.
- Lanserades 14 december 2023 även i EU. Här kan du läsa om Cecilias tankar de första 24 timmarna
- Textbaserad socialt medie
- Ägs av Meta och kan sammankopplas med Instagram och även dela inlägg via Mastodon i ett såkallad fediverse. Samt andra plattformar som använder ActivityPub protokoll.
- Max 500 tecken
- Video max 5 min
- 1 st hashtag tillåts per inlägg
- Hashtags är egentligen ”topic tags”
- Inlägg kan redigeras men bara inom 3 min efter postning
- Threads-inlägg kan även delas till Instagram (flödet, stories eller DM)
- GIF:ar kan läggas in via GIFstickern eller via länk
- Samma plattformsregler gäller på Threads som på Instagram

#1
Hur funkar Threads?
Threads är första sociala mediet som har ansluta sig till den decentraliserade världen med Activitypub. Vilket innebär att Threads-inlägg kan delas på andra plattformar med en öppen lösningar för att kunna dela innehåll mellan olika plattformar.
Det gör också att du kan läsa innehåll på Threads. Men om du inte har ett konto, så kan du inte posta egna inlägg eller interagera med andras inlägg. För att få tillgång till alla funktioner på Threads skapar du ditt konto med hjälp av din Instagram-profil. Ditt Instagram och Användarnamn kommer då tas från din Instagram-profil. För att ändra detta behöver du justera det på din Instagram-profil.
Du kan ha en privat (stäng) Instagram-konto men ett öppet offentligt Threads-konto. Samt ändra bion i din Threads-profil.
Sen är hela upplägget uppbyggt på trådar (Threads). Där inlägg och svar skapar trådar i flödet.
Gränssnitt och symboler känns igen från Instagram.

#2
Kom igång med Threads!
Steg -för-steg guide!
- Gå in på threads.net eller ladda ner appen på AppStore eller Google Play
- Skapa ett konto genom din Instagram-profil
- Putsa till din bio om du vill att den ska vara annorlunda från din Instagram-profil
- Du får tips om vilka du vill följa som baseras på de du följer på Instagram idag. OBS! Tänk efter vilket flödet och vilket syfte du vill använda på Threads. Kanske inte alls är de som du följer på Instagram!
- Skapa din första tråd genom att klicka på symbolen
Här kan du sedan addera bild/video, hashtags eller en omröstning.
6. Din post delas nu och hamnar under fliken Trådar i din profil. Samt på startsidans 2 flöden.
För dig – Baseras på dina intressen/interaktioner samt vad som är populärt
Följer – Här är inlägg från de du valt att följa på Threads
Navigera rätt i Threads-appen!
Likt Instagram har appen all navigering längst ner. Fem huvudingångar till olika delar av appen som du kan se nedan.
Hem – Innehållsflödet är uppdelat i För dig och Följer
Sök – Använd sökfunktioner för att hitta trådar, konton eller ämnen
Posta inlägg – Via symbolen i mitten skapar du dina egna trådar och innehåll på plattformen
Aviseringar – Under hjärtat hittar du all aktivitet som handlar om följare, svar och omnämningar. Här får du även förslag på konton att följa
Profil – Här kan du redigera din profil, se dina trådar svar och återpubliceringar

#3
Vad ska du posta på Threads?
Likt Twitter är det vanligare med personkonton snarare än varumärken. Men vissa varumärkes/företagskonto-har ändå lyckats. Ofta de som är vana Twitters lite mer humoristiska känsla. Man kan likna Threads med TikTok i textformat. Nivån är ofta ironisk och med glimten i ögat. Hittills verkar stelt, utbildande och coachade innehåll inte tagit emot särskilt bra. Medan innehåll med högt aktuellt nyhetsvärde samt trådar som öppnar upp för diskussion eller att dela med sig går väldigt bra.
Viktigt är att tänka igenom om ditt företag/vrumärke kan ta en bra position och plats på Threads. Eller om det är någon person på företaget/org som istället ska vara ansiktet utåt på Threads.

X vs Threads
Vad är skillnaden mellan X och Threads?
Om du är en av dom som använt Twitter vid ett tidigare stadie, säg runt 2012-2014 kommer känna igen tid i Threads. Både i funktion och ”vibe”. Det som skiljer X från Threads är mestadels vilka personer som skapar innehållet på plattformarna och vilka ämnen som driver mest engagemang.
Funktionalitet:
Threads har på många delar inspirerats av tidigare versioner av Twitter. Både i funktioner, gränssnitt och uppbyggnad. Men några delar saknar Threads som X (Twitter) har:
– Möjligheten att spara inlägg
– DMs funktion
– Trendämneslista
Känsla:
De senaste åren på Twitter har ett allt hårade klimat växt fram framförallt inom politik men också inom sport och aktuella nyheter. Antalet ”trollkonton” har växt lavinartat vilket gett större incitament att kunna bete sig värre när man inte behöver stå för vad man skriver utåt med namn och bild.
Threads får direkt känslan av positivitet och där många skriver att de är lättade över den bubbliga AW-känslan. Vissa troll,- och anonyma konton har även skapats och dykt upp på Threads. Men de får inte samma gehör på Threads. Låt oss hoppas att det förblir så!
Framtiden för Threads?
Threads lanserades i en tid där flera valt att lämna X, pga av den hårda tonen och mindre fokus på att sortera bort desinformation. Threads är något nytt men ändå beprövat. Ett koncept som inte är nytt men med en ny anda. Vi tror på att Threads är här för att stanna, Så frågan är hur du väljer att skapa din närvaro på plattformen framöver!
Vill du ha hjälp att bolla din strategi – Kontakta oss!