Den ultimata guiden för att skapa din första kampanj på Meta

Eftersom vi vet att du är upptagen med mycket annat, så vi har gjort det busenkelt för dig. Nedan kommer vi att dela med oss av allt du behöver veta för att komma igång med annonsering på Meta och vad du ska tänka på när du skapar din första kampanj.

Men vi börjar med det viktigaste – Hur gör du för att komma åt Ads Manager och vad behöver du tänka på innan dess?

 

Skillnaden mellan inlägg, sponsrade inlägg och annonser

Det första vi behöver bena ut är vad som faktiskt är skillnaden mellan inlägg, sponsrade inlägg och annonser. Alla annonser på Instagram och Facebook annonsmärks med texten ”Sponsrad”, som står direkt under avsändaren (kontots namn). Men det kan vara svårt att veta när man egentligen använder Ads Manager och vad man menar när man talar om sponsrade inlägg, annonser och kampanjer. Det reder vi ut här!

⭐️ Inlägg: När man pratar om inlägg så menar man oftast helt vanliga traditionella inlägg som inte har fått någon extra push genom betald marknadsföring. För att göra det extra tydligt att det inte rör sig om en annons eller ett sponsrat inlägg lägger man ibland även till ordet organiskt, det vill säga organiskt innehåll, organiskt inlägg eller organisk räckvidd.

⭐️ Sponsrat innehåll: Ett sponsrat inlägg är ett inlägg som först publicerats som ett vanligt inlägg och som sedan fått en annonsbudget för att ge inlägget en extra push. Ett inlägg kan sponsras direkt i det vanliga Facebook/Instagramflödet eller via Ads Manager.

⭐️ Annonser: Det som skiljer annonser från inlägg och sponsrat innehåll är att annonsen inte utgår från ett innehåll som publicerats på en Facebooksida eller på ett Instagramkonto. Innehållet har istället skapats specifikt för annonsen i annonsverktyget. Annonser utgår därför helt från en annonsbudget och får i regel ingen organisk spridning.

⭐️ Kampanj: När du ska göra olika marknadsföringsinsatser till olika delar av din målgrupp samlar du dessa i kampanjer. Exempelvis om du har ett erbjudande som du vill trycka på så bygger du din säljtratt med olika målsättningar som på olika sätt värmer upp din målgrupp till att utföra en önskad handling.

Exempelvis finns det målsättningar som driver trafik till din hemsida eller jobbar med din varumärkeskännedom – du kan alltså välja vilka målsättningar du vill använda i din kampanj. Detta innebär alltså att du har skapat en kampanj med ett syfte och en strategi för att driva din målgrupp till en önskad konvertering.

 

Skapa ett annonskonto med Meta

Nu när du har koll på skillnaden mellan de olika formerna av innehåll kan vi gå vidare till nästa steg. Vad krävs egentligen för att du ska kunna annonsera? Om ditt företag redan har en Facebooksida har du egentligen allt som behövs för att skapa dina första kampanjer. Via business.facebook.com kan du klicka dig vidare till Ads Manager och därefter behöver du bara acceptera Metas villkor och policy för icke-diskriminering.

Efter detta är du redo att sätta tänderna i din annonsering som har potentialen att generera resultaten du drömmer om. Men hur tar du dig vidare härifrån? Låt oss göra det enkelt för er!

Skapa en kampanj

När du ska bygga upp en annonskampanj i Facebook Ads Manager gör du det i tre steg: Kampanjer, Ad Sets och Annonser. I det här avsnittet hjälper vi dig att förstå och välja passande funktioner och inställningar för dessa tre delar.

När du kommer in i Ads Manager kommer du direkt till din kampanjöversikt. Det snabbaste sättet att skapa din första kampanj är att klicka dig vidare via den gröna knappen Skapa, upp till vänster under kampanj-fliken. Du kommer då komma till första steget där du väljer din kampanjmålsättning – det vill säga det mål som du vill jobba för exempelvis trafik till hemsidan eller försäljning av produkter.

Men vilken kampanjmålsättning ska man välja? Här går vi igenom de olika och vilken som är bäst för dig!

⭐️ Medvetenhet: Detta är en målsättning där du får väldigt mycket exponering för pengarna, en målsättning där du når ut till den stora massan. Nackdelen är att denna typ av kampanj oftast inte genererar så mycket interaktion. Däremot är det ett sätt att ligga top-of-mind hos din målgrupp så att de är tillräckligt varma att interagera med ditt innehåll när vi kommer till en sådan målsättning. Här är ett perfekt tillfälle att sponsra organiska inlägg, du kan på så sätt byta ut innehållet löpande så att du inte tröttar ut målgruppen. Dessutom har du redan lagt din dyra tid på skapandet, så två flugor i en smäll – win-win! Vill du veta mer om hur du kan göra sponsrade inlägg till en strategisk superkraft? Läs här!

⭐️ Trafik: Ju mer du vill att målgruppen ska agera när de ser dina annonser desto mer kostar det också att nå ut. Denna målsättning handlar om att driva trafik till din hemsida, app eller Facebook-evenemang eller att skicka trafik till Messenger och WhatsApp för att din målgrupp ska inleda en konversation med dig. En bra målsättning när du vill att målgruppen ska ta del av ditt företag utanför Metas plattform.

⭐️ Interaktion: Denna målsättning kommer att hjälpa dig att få så mycket interaktion med dina annonser som möjligt. Det kan vara videovisningar, kommentarer, eller likes. En perfekt målsättning att använda för att få värdefull data kring personer som är intresserade av dina erbjudanden. Denna data kan du delvis använda för att hitta personer som liknar dessa personer (s.k lookalike-målgrupper), men det är även ett sätt att kunna placera annonser i deras flöden igen.

⭐️ Leads: Här kan du samla in kontaktinformation till personer som är intresserade av dina erbjudanden. Du kan även här använde denna data för att återmarknadsföra till dessa personer, men även samla in kontakter till ditt nyhetsbrev eller som du kan kontakta direkt för att processa till potentiella kunder.

⭐️ Appkampanj: Via denna kampanj-målsättning kan du hitta nya personer som vill installera din app.

⭐️ Försäljning: Driver du någon form av online-försäljning är detta en kritisk målsättning att jobba med. Denna målsättning optimeras efter de personer som utför önskvärda åtgärder på din hemsida, ex. köp eller lägg i kundvagn. För att kunna använda denna målsättning krävs det att man har en Facebook-pixel installerad.

Skapa ett Ad Set

Under Ad Set väljer du att specificera vem du vill nå, var och när. Man kan säga att det är här du sätter reglerna för din kampanj.

När du väljer din målgrupp kan du förutom kön, ålder och geografiska val, beskriva din målgrupps intressen och livssituation för att hjälpa Facebook att hitta din målgrupp. Segmenteringen är väldigt bred och du kan hitta massor av intressen, beteenden och demografi som matchar din målgrupp. Om du behöver annonsera i speciell annonskategori skiljer sig valmöjligheterna lite, men det guidar vi dig igenom här.

Välja geografisk inriktning

När vi utformar annonser väljer vi ofta orter där de ska visas och standardläget är just alla som bor på den orten. Det du kanske inte visste är att du även kan välja en målgrupp som har andra relationer till just din valda plats, till exempel att man nyligen har besökt orten.

Begränsa din målgrupp

Genom att beskriva din målgrupps olika intressen, yrken eller livssituationer kommer du ge användbar information till Facebook om din målgrupp. Här kan du bläddra bland Facebooks fördefinierade kategorier, välja bland förslag eller söka efter valda intressen.

För att få extra specifik målgrupp kan du välja att ge din målgrupp en korsspecifikation genom att utesluta eller begränsa målgruppen. Vi tar ett exempel: Vi säger att du har en e-handel där du säljer partytält. Dina annonser skulle kunna träffa mer rätt om du når personer som snart fyller år och som dessutom har visat intresse för att handla på nätet. Istället för att annonserna skulle visas till personer som fyller år eller som visat intresse för nätshopping.

Viktigt att tänka på är dock att ju fler intressen, beteenden och begränsningar som du fyller på med, desto mer blir det för algoritmen att bearbeta för att hitta din målgrupp. För att få en optimal leverans rekommenderar vi att man håller sig inom fem stycken segmenteringar om möjligt.

Hur ska du tänka kring placeringar?

Här blir det viktigt att tänka på att ha rätt anpassat annonsmaterial för respektive placering. Det är ju nämligen olika format beroende på om annonsen visas i exempelvis flödet på Facebook eller Instagram, stories eller i snabbartiklar. Se till att dina annonser är anpassade för de placeringar som finns och dina resultat kommer att bli betydligt bättre. Känner du dig osäker på i vilka format du behöver ta fram ditt material i? Ladda ner vår whitepaper “Ultimata Format- & Annonsguiden”.

Att sätta en budget för annonskampanjen

I dagsläget kan du välja att sätta din budget, det vill säga hur mycket pengar du vill spendera på din kampanj, under Kampanj eller under Ad Sets. Detta kallas för CBO (campaign budget optimization) och ABO (Adset Budget Optimization). Vad du ska välja beror lite på hur mycket du vill kontrollera hur din budget fördelas. Säg att du har en Kampanj som du vill leverera till 3 olika målgrupper, vill du manuellt styra hur mycket av budgeten varje målgrupp får, då bör du använda ABO. Vill du istället att algoritmen ska bestämma vilka ad set/målgrupper som får respektive del av din budget, då ska du använda CBO

Livstid eller daglig budget?

En daglig budget passar om kampanjen skall vara fortlöpande och du vill kunna justera budgeten från period till period. Exempelvis om du vill öka upp budgeten vid högsäsong och minska eller pausa vid andra tillfällen. Du sätter alltså en budget som du är villig att kampanjen ska spendera per dag.

Budgeten Livstid passar istället om du vill att kampanjen ska pågå under en begränsad period, till exempel parallellt med en butikskampanj eller om du vill boosta ett fysiskt evenemang. Här får algoritmen frihet att över din bestämda period fördela din totala budget, den kan alltså kraftigt variera från dag till dag. I de flesta fallen är en daglig budget att föredra då du får ett jämnt spenderat belopp under hela kampanjperioden.

Hur stor bör budgeten vara?

När det kommer till budgetens storlek så kan man säga att du får mer synlighet ju mer du betalar, och ju bättre utformade annonser desto mer räckvidd får du för varje krona du spenderar. Här finns egentligen inte något enkelt svar på hur stor budget du bör använda dig av, utan det bästa är helt enkelt testa sig fram. Det du kan ha i åtanke är att ju större målgruppen du försöker träffa är och ju längre kampanjen ska pågå, desto mer budget behöver du för att få resultat.

 

Skapa dina Annonser

Under Annonser skapar du själva annonsinnehållet, det vill säga det innehåll som kommer visas till din valda målgrupp. Vilka val du har i det här avsnittet varierar beroende på vilken typ av målsättning du valt men också beroende på vilken målgrupp du talar till. Här gäller det att anpassa nytta, bild/video och text till ditt mål och din målgrupp. Sen är det bara att testa sig fram till vad som tilltalar just dina potentiella kunder!

Tips #1: Skapa flera annonser för att se vilken som fungerar bäst

Kanske är det video som tilltalar målgruppen, eller kanske en bild eller samling? Testa alltid olika typer av annonser för att se vad som går bäst, men ha alltid med åtminstone en videoannons – de prioriteras nämligen av algoritmerna.

Tips #2: Brist på egna bilder?

Egenskapade eller tagna bilder fungerar oftast bäst då de är mer genuina. Skulle du inte ha några, går det faktiskt att bläddra i Facebooks egna bildarkiv Kostnadsfria arkivbilder. Det finns väldigt många olika bilder och du kan enkelt söka efter de bilder som passar dig. Du får kostnadsfritt använda dem i dina annonser. Det finns även andra sidor som du kan hämta bilder gratis från, exempelvis Unsplash och Pexels, men kom ihåg att det inte alltid behöver se ut som att ett proffs har tagit bilderna. Om du har en bra kamera på din mobil kan du komma väldigt långt med att bara använda den.

Tips #3: Gör dina annonser dynamiska

Vad innebär detta? Jo, du kan nämligen välja att lägga till flera olika textalternativ, rubriker och beskrivningar till dina annonser. Passa på att testa lite olika typer av copy för att se vad målgruppen nappar bäst på. Du kommer alltså på så sätt skapa flera variationer av en annons som sedan testas och visas för olika personer i målgruppen. Känner du dig osäker på hur du ska skapa copy som fångar uppmärksamheten hos din målgrupp – spana in denna blogg!

Tips #4: Mäta trafiken på din hemsida

I och med de begränsningar som IOS-uppdaterinagrna och begränsningarna av tredjepartskakor har fört med sig är det väldigt viktigt att på olika sätt komplettera sin data. Detta vill vi göra för att man ska kunna härleda var dina köp kommer ifrån. Man vill ju verkligen se till att de annonser som ni har aktiva också är de som driver önskad konvertering. Implementera CAPI (API för konverteringar) som ett komplement till er Facebook-pixel, gör URL-parametrar och ni kan även använda programvaror som inte spårar med tredjepartscookies, exempelvis SegMetrics eller Wicked Reports.

Men hur skapar man egentligen en URL-parameter? Detta gör du genom att klicka på Skapa en URL-parameter precis under den rutan där du har fyllt i din webbplatslänk. Du kommer du komma till en ruta som guidar dig igenom de olika stegen.

 

Publicera din kampanj

När du är klar med din annons är det bara att bekräfta den och invänta att den granskas.
Så fort den är klar kommer den börja köras ut efter det schema du lagt. Lycka till!

händer håller upp en mobilskärm
Rulla till toppen