Tittar vi på hur olika generationer använder Instagram dagligen, så blir bilden tydlig. 80, 90 och 00-talister använder Instagram mer frekvent än Facebook dagligen. Vilket gör den till den mest använda och viktiga kanalen i dessa åldrar.

Många förändringar på Instagram
Varje vecka (oftast på fredagar) uppdaterar ”head of Instagram” Adam Mosseri sitt Instagram-community med de senaste nyheterna inom sociala medier. Ett fantastisk sätt att engagera och även komma när de som använder och livnär sig på Instagram. Många gånger är det mindre justeringar eller uppdateringar. Men på senaste tiden har uppdateringarna duggat tätt, och de har också förändrat många basfunktioner som flera användare varit beroende av. Så vad är det som har hänt? Nedan har vi samlat de största uppdateringarna, hur dessa har påverkat oss som användare och vad vi kan göra för att jobba med kanalen framöver.
Förändring #1 Kronologisk ordning av flödet
I januari 2022 kom det efterlängtade beskedet från Instagram, som hade snurrat en stund som ett rykte. Nämligen att det kronologiska flödet var tillbaka som alternativ.
Instagram hade ett kronologiskt flöde fram till 2016 då man valde att som alla andra sociala mediekanaler – att börja använda sig av algoritmer som justerar flödet utifrån intresse och hur man integrerat med konton och innehåll. Detta har varit vår dagliga vara i flödet sedan dess. Men senaste året har några smygförändringar skett. Exempelvis visas mer innehåll från konton vi inte följer i flödet som ger oss förslag på personer att följa och innehåll att ta del av.
Vi fick då i början av januari 3 olika möjligheter att justera vårt flödet – Hem, följer och favoriter. Där Hem är ”det vanliga flödet” som vi haft sedan 2016 där Instagram skräddarsyr vår flöde utifrån vårt användande. Följer visar konton som du valt att följa i en kronologisk ordning och Favoriter kan du påverka vilka konton och innehåll du ser i flödet. Många kreatörer menar att detta är den förändring som hittills skapat störst tapp gällande räckvidd. Frågan är om det är uppdateringen i sig som orsakat detta eller att Instagram stramat åt möjligheten att nå ut organiskt. Vad vi vet är att det krävs mycket för användaren att varje gång man loggar in i appen måste själv välja vilket flödet du vill se. Gör du detta?
Vad kan du göra?
- Skapa innehåll som bygger på engagemang
- Var aktiv i kommentarsfält och svara på inkomna meddelande
- Använd hela Instagram, stories, flödet, Reels mm
- Be dina följare att markera ditt konto som Favorit
Förändring #2 Från Photo-first till video-first
Instagram var en banbrytande app när den kom för att fokusera och dela bildinnehåll. Facebook som varit det hittills största social medienätverket fokuserade mer på text och uppdateringar. Med Instagram fick vi en bildredigeringsapp och ett socialt medie. Vilka minns alla matbilder med konstiga filter? Även om denna tiden (tack och lov) är förbi, är den största målgruppen på Instagram 90 och 80-talister mer fotofriendly än fokus på video. Men Instagram likt många andra social medier tar efter varandra och testar andra plattformars populära flöden och funktioner. Stories exempelvis kopierades från Snapchat en gång i tiden och testats av Twitter, LinkedIn och Facebook. Instagrams Reels är en kopierad funktion från TikTok.
Detta har gjort att Instagram har flera olika format inom sin plattform. Kvadratiskt 1:1, 4:5 och helskärm 9.16. I maj 2022 kom nyheten att Instagram testar ett nytt video-fokuserat flöde. Vilket innebär att alla format även i flödet kommer ha en helskärmsupplevelse 9:16. Detta är just nu ett test. Oklart om det blir en permanent lösning. Flera har skapat uppror kring just denna uppdatering och berättat sitt missnöje. Framförallt att Instagram frångår sitt ursprung som ledande fotoapp till att vilja likna en annan, dvs TikTok. Vi vet att appar som håller var vid sitt tydligaste varför och niche också får de mest hängivna användarna. Finns en anledning varför vi är på olika sociala medier. Om dessa börjar suddas ut blir det svårare att behålla användarna pga av att innehållet blir samma lika på alla sociala medier.
Vad kan du göra?
- Om du idag jobbar med kvadratiskt innehåll börja skapa 4:5
- Börja skapa en mall och strategi för att jobba med Reels
- Fundera hur ni skulle kunna skapa 9:16 format även i flödet
Förändring #3 Fokus på originalinnehåll
En annan ny uppdatering som gav fler frågor än svar, var den kring att Instagram ska premiera originalinnehåll. Idén kändes helt rätt i tiden då många kopierar innehåll från höger och vänster, så ingen vet vem som skapade innehållet från början.
Några saker var uttalade sedan innan. Exempelvis att dela sin ”TikToks” till reels. Eftersom TikTok skapar en vattenstämpel på alla sin klipp är denna lätt att identifiera för Instagrams algoritmer och på så sätt begränsa den typen av innehåll räckvidd. Men andra delar som tillfördes var vilken tid som innehållet skapades. Alltså en som postade innehållet först får mer visningar än den som delar den 20:e gången. Samt repost från flödesposter till stories har också varit omdiskuterat. Det har även testats funktioner för att begränsa delningar från flödet till stories. Men inget som lanserats brett. Än. Kanske ersätter denna uppdatering detta.
Något annat som algoritmen reagerar på är ansikten. Som vi, på Digitalsnack använder oss av våra fantastiska medarbetare till våra Reels. Algoritmen kommer sedan att förstå vilka som frontar just vårt konto. För andra som använder olika personer varje gång kommer algoritmen definiera som att man postat någon annan innehåll, då man inte är konsekvent med vilka personer som finns med i innehållet.
Vad kan du göra?
- Skapa en unik identitet
- Skapa en strategi för stories som inte bara delar flödesinlägg
- Använd det av era medarbetare och gärna så att de återkommer i ert innehåll
Vad betyder alla dessa förändringar på Instagram för oss som användare?
Risken med för många stora förändringar är att Instagram försöker vara en annan plattform och tappa sin största och mest aktiva målgrupp. De som byggt upp stora delar av sin verksamhet runt Instagram, kommer titta på nya vägar att nå ut.
Vårt tips är att bygga ett helt digitalt ekosystem som gör det möjligt att fortsatt kunna kommunicera till sina användare. Exempelvis genom nyhetsbrev, blogg eller prenumerationstjänster. Som alltid är engagemang och interaktion viktigt för att er målgrupp och följare på sociala medier fortsatt ska se ert innehåll. Så se till så varje inlägg skapar värde, kunskap eller inspirerar mottagaren.
Vill du veta mer? Lyssna på vårt poddavsnitt där vi pratar om allt du behöver veta om algoritmer på sociala medier.